|
|
Ekolaatat
Kaakelikeskus kerää tälle internetsivulle ajankohtaista tietoa keraamisten laattojen ympäristöystävällisyydestä. Sivulta löytyy yleistietoa keraamisista laatoista ja ajankohtaista tietoa Kaakelikeskuksen edustamien laattavalmistajien toimista kestävän kehityksen hyväksi.
|
|
Keraamisten laatat ekologisena rakennusmateriaalina
Tulevaisuuden rakentamisessa arkkitehtuurin pääpaino on ihmisten ja luonnon hyvinvointia edistävissä tiloissa. Keraaminen laatta on myös tulevaisuuden lattia- ja seinämateriaalina suosittu sen kestävyyden, pitkän elinkaaren ja kehittyneiden valmistusmenetelmien vuoksi.
Verrattuna moniin muihin kotien pintamateriaaleihin, keraaminen laatta on kestävä valinta. Rakennusten keskimääräinen eliniänodote on vähintään 50 vuotta, jonka aikana ne remontoidaan ainakin pariin otteeseen. Tämä ei ole ympäristölle erityisen edullista, jos kodin materiaaleina on käytetty esimerkiksi muovimattoa. Keraaminen laatta päätyy elinkaarensa päätteeksi takaisin maaperään täyttömaana tai rakennusjätteenä, eikä siitä liukene ympäristölle haitallisia aineita.
Keraamisen laatta muodostuu savi- tai kivimassasta. Yhdistettynä mineraalien, tulen ja veden kanssa saadaan aikaan hyvin kestävä tuote, jonka elinkaari voi ulottua jopa pidemmälle, kuin rakennuksen odotettu elinikä. Kun laatan muotoilu on mietitty rakennuksen henkeen ja asukkaille sopivaksi, siitä ei haluta luopua remonttienkaan aikana.
|
|
Tehtaiden sertifikaatit
Kaakelikeskus seuraa tiiviisti miten tehtaat uusiutuvat ja toteuttavat valmistusmenetelmiään ekologisesti kestävällä tavalla. Oheisesta taulukosta (Excel-tiedosto) pääset tutustumaan ajankohtaiseen sertifikaattilistaukseen. Sertifikaattien tiedot löydät alta.
|
Yleistietoa ympäristösertifikaateista
|
|
Ecolabel
Kohtaamme tätä nykyä monia ympäristöongelmia: ilmaston lämpeneminen, otsonikerroksen tuhoutuminen, jokien saastuminen, luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja kasvavat jätevuoret. Onneksi kuluttajat alkavat kuitenkin huomata, että he voivat käyttäytymisellään vaikuttaa myönteisesti ja auttaa aktiivisesti suojelemaan ympäristöä ostamalla tuotteita, jotka aiheuttavat vähemmän haittaa ympäristölle. Euroopan ympäristömerkkijärjestelmä on yksinkertainen tapa auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia valintoja tuotteita ostaessaan. Kukkatunnus tunnetaan kaikkialla Euroopassa ja se kattaa monia eri tuoteryhmiä. Tunnuksen avulla on helpompi tunnistaa ympäristöä vähemmän kuluttavat laatutuotteet.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana kukkatunnuksesta on muodostunut tuotteille myönnettävä Euroopan laajuinen merkki, joka toimii yksinkertaisena ja täsmällisenä opastimena kuluttajille. Riippumattomat laitokset ovat tarkastaneet, että kaikki kukkatunnuksella varustetut tuotteet täyttävät tiukat ekologiset ja suorituskykyperusteet. Eri tuoteryhmiä on tällä hetkellä 23, ja jo yli 250 lupaa merkin käyttöön on myönnetty useille sadoille tuotteille. Euroopan ympäristömerkkiä hallinnoi Euroopan unionin ympäristömerkintälautakunta (European Union Eco-labelling Board, EUEB) ja sitä tukevat Euroopan komissio sekä kaikki Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen jäsenvaltiot. Ympäristömerkintälautakuntaan kuuluu muun muassa teollisuuden, ympäristöjärjestöjen ja kuluttajajärjestöjen edustajia.
Ecolabel pähkinänkuoressa
- Eurooppalainen Ecolabel on vapaaehtoinen ympäristöselvitys
- Merkki, johon kuluttajat voivat luottaa
- Ecolabel ottaa huomioon koko tuotteen elinkaaren raakamateriaalista asti.
- Tuotantoon pyritään käyttämään mahdollisimman vähän energiaa.
- Tuotteessa ei saa olla ihmiselle tai ympäristölle haitallisia ainesosia.
- Tuotteen valmistuksessa on käytetty mahdollisimman vähän raaka-aineita.
- Tuotannossa pyritään vähäisiin vesi- ja ilmansaasteisiin.
- Tuotteita tuottavan yrityksen jätehuolto on kehittynyttä.
|
EMAS-järjestelmä (Eco Management and Audit Scheme)
Toinen kansainvälinen ympäristöjärjestelmä on EMAS (The Eco-Management and Audit Scheme) –järjestelmä, joka perustuu EU:n EMAS-asetukseen (no. 761/2001). Järjestelmään voivat liittyä kaikki EU- ja ETA -jäsenmaissa toimivat yritykset. EMAS-merkintä on voimassa koko Euroopan alueella.
Erot Iso-järjestelmään
Erona ISO-järjestelmään on EMAS-järjestelmän vaatima julkinen ympäristöselonteko. Periaatteessa se vastaa yritysten ympäristöraporttia, mutta sille on saatava akkreditoidun todentajan vahvistus. Toinen ero on lakivaatimuksissa, joissa EMAS-järjestelmä vaatii ympäristölainsäädännön noudattamista, mutta ISO-järjestelmässä riittävät menettelytavat, joilla lain vaatimuksiin tietyn ajan kuluttua päästään. Kolmantena erona voidaan pitää ympäristökatselmusta, jonka EMAS-järjestelmä vaatii suoritettavaksi, mutta ISO-järjestelmä antaa vain suosituksen (www.vyh.fi). Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan EMAS-järjestelmän piirissä olleilla yrityksillä oli ympäristönsuojelun taso korkeampi kuin ISO 14001-sertifioiduilla yrityksillä.
Merkin käyttöoikeus on määräaikaista, kerrallaan oikeuden saa 2-3 vuodeksi. EMAS-järjestelmän tunnettavuus ei ole samaa luokkaa, kuin esimerkiksi ISO 14001-järjestelmän. Ympäristönsuojelun taso on kuitenkin EMAS-järjestelmässä korkea muihin ympäristömerkkeihin verrattuna.
EMAS-järjestelmä pähkinänkuoressa
- EU:n laatima kestävän kehityksen ja luonnon kannalta ennaltaehkäisevän toiminnan järjestelmä.
- EMAS on vapaaehtoinen ekologinen toimintatapa
- Yritys sitoutuu jatkuvaan kehitystoimintaan ekologisen toimintatavan kehittämiseksi
- Vaatii sisäisen valvonnan ja kehitystoiminnan
- yritys voi esimerkiksi laatia jatkuvasti selontekoja uusiutuvista toimintatavoistaan (kts. Iris Ceramica)
- yritys sitoutuu noudattamaan oman maansa ympäristömääräyksiä.
- Esimerkiksi laattatehtaalla Emas-järjestelmä tarkoittaa seuraavien kriteerien täyttymistä:
o tehtaalla on kehittynyt ilmanpuhdistustekniikka (ei haitallisia kemikaaleja ilmaan)
o tehtaan toiminta on hyvin valvottu
o teollisuusjäte kerätään talteen tai hävitetään kontrolloidusti
o teollisessa prosessissa tuotettu vesi kierrätetään
o sisätiloissa syntyvää ja ulos kantautuvaa äänen volyymiä valvontaan
o henkilöstön ja tavarantoimittajien on sitouduttava ympäristöjärjestelmään
o + yritys raportoi jatkuvasti kehitystoiminnastaan paikalliselle ympäristökeskukselle ja suurelle yleisölle
|
UNI EN ISO 14001 Ympäristösertifikaatti
Vapaaehtoinen ISO 14001 on kansainvälinen ympäristöjärjestelmä, jossa yritykselle voidaan myöntää sertifikaatti, kun se on täyttänyt yritykselle asetetut vaatimukset. Ensimmäiseksi yrityksen on tehtävä kattava selvitys oman toimintansa ympäristövaikutuksista. Vasta tämän jälkeen voidaan tehdä omat ympäristötavoitteet ja etsiä keinot niiden saavuttamiseksi.
ISO-järjestelmä sisältää yritykselle laadittavan ympäristöpolitiikan, jossa yritys tuo julki yleiset ympäristötoimiensa pääperiaatteet ja tavoitteet. Suunnitteluvaiheessa arvioidaan yrityksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja tehdään yksityiskohtainen suunnitelma vaikutusten minimoimiseksi. Suunnittelua seuraa toteuttaminen, joka sisältää vastuutuksen, koulutuksen, tiedottamisen, dokumentointisäännöt ja toimenpiteet sekä normaali- että poikkeustilanteissa. Järjestelmän toimivuutta mitataan ja arvioidaan sekä tarvittaessa sovelletaan uudelleen. Yrityksen johto suorittaa säännöllisesti katselmuksen, jossa tarkastetaan muun muassa lakisääteisten vaatimusten täyttyminen ja jatkuvan parantamisen turvaaminen. Sertifikaatin saadakseen on yrityksen toiminta auditoitava ulkopuolisen akkreditoidun tarkastajan toimesta. ISO-järjestelmän käyttöönotto on koko yritykselle vaativa ja aikaa vievä prosessi.
ISO 14001Ympäristösertifikaatti pähkinänkuoressa
- Saadakseen ympäristösertifikaatin, yritys on laatinut ympäristöjärjestelmän, jossa se sitoutuu vähentämään ympäristölle haitallisia vaikutuksia.
- Esimerkiksi laattatehtaalla ympäristösertifikaatti tarkoittaa seuraavien kriteerien täyttymistä:
o tehtaalla on kehittynyt ilmanpuhdistustekniikka (ei haitallisia kemikaaleja ilmaan)
o tehtaan toiminta on hyvin valvottu
o teollisuusjäte kerätään talteen tai hävitetään kontrolloidusti
o teollisessa prosessissa tuotettu vesi kierrätetään
o sisätiloissa syntyvää ja ulos kantautuvaa äänen volyymiä valvontaan
o henkilöstön ja tavarantoimittajien on sitouduttava ympäristöjärjestelmään
|
LEED-sertifikaatti
(Leadership in energy and Environmental Design)
LEED® on pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva rakennusten suunnittelun, rakentamisen sekä käytön ja ylläpidon ympäristöluokitus. LEED on tällä hetkellä yksi harvoista maailmanlaajuisista rakennusten ympäristötehokkuuden sertifiointiluokituksista.
LEED-luokitus tähtää rakentamisen ja rakennuksen käytön ympäristövaikutusten vähentämiseen, ja LEED-sertifioidut rakennukset käyttävätkin keskeisiä materiaaleja sekä resursseja tehokkaammin verrattuna tavallisiin rakennusmääräysten mukaisesti rakennettuihin rakennuksiin. LEED-sertifioidut rakennukset tähtäävät myös terveellisempien työympäristöjen kehittämiseen. On olemassa muitakin ympäristöluokituksia rakennuksille, mutta niistä suurin osa on kansallisia, LEEDiä suppeampia järjestelmiä.
LEED-ympäristöluokituksia myöntävät ja niiden käyttöä valvovat riippumattomat ulkoiset arvioijat U.S. Green Building Council (USGBC) -yhteisöstä.
USGBC on voittoa tavoittelematon organisaatio, jolla on visio ympäristön kannalta vastuullisesti toteutetusta rakennetusta ympäristöstä. Sen jäseninä on yrityksiä, urakoitsijoita, yliopistoja, julkisyhteisöjä ja muita yleishyödyllisiä yhteisöjä. USGBC on omistautunut ympäristövastuullisen rakentamisen edistämiseen ja alan toimijoiden tietoisuuden lisääntymiseen aiheesta LEED Green Building Rating System™-järjestelmän avulla.
LEEDin tavoitteena on
- määritellä ekotehokas rakennus laatimalla standardi, jolla asiaa mitataan
- edistää rakennuksen kokonaisvaltaista suunnittelua
- tuoda esille ympäristöjohtamista rakennusalalla
- kannustaa kilpailemaan ympäristötehokkuudella
- parantaa kuluttajien tietoisuutta ympäristötehokkaiden rakennusten eduista
- muokata kiinteistömarkkinoiden toimintaa ympäristötehokkaampaan suuntaan.
Leed pähkinänkuoressa
- rakennusten maailmanlaajuinen ympäristöluokitus
- rakennusmateriaalivalmistaja voi saada Leed-luokituksen omiin tuotteisiinsa, jolloin niitä voidaan käyttää ympäristöä kunnioittavasti tuotetuissa rakennuksissa.
- Myöntää Green Building Counsil
- Tuotteiden painosta 40% tulee olla kierrätettyä materiaalia
|
ANAB-sertifioidut tuotteet (Italia)
Sertifikaatin myöntää Italian kansallinen bioekologiseen rakentamiseen keskittynyt Associazione Nazionale per l'Architettura Bioecologica –järjestö. ANAB-sertifikaatti käytössä monilla Italialaisilla laattatehtailla.
ANAB-sertifikkaatti pähkinänkuoressa
- Anab-sertifikaatti myönnetään tuotteiden ympäristövaikutusten ja tuotantoprosessin ekologisuuden perusteella. Tuotteen koko elinkaari otetaan huomioon valmistuksesta pakkaamiseen ja tuotteiden huollosta pois heittämiseen asti).
- Sertifikaatin saaneita tuotteita voidaan käyttää kestävän arkkitehtuurin kohteissa.
- Sertifikaatin saaneiden tuotteiden valmistusprosessi kuluttaa mahdollisimman vähän luonnonvaroja ja energiaa
- Tuotteiden valmistuksessa käytetään luonnollisia ja/tai uusiutuvia materiaaleja.
- Tuotteet ovat ihmisille ja luonnolle vaarattomia koko elinkaarensa ajan.
- Tuotteiden valmistusprosessissa pyritään vähäisiin ilmanpäästöihin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|